Lune Tea

6 właściwości Yerba mate

Dla większości ludzi, poranny rytuał kojarzy się zaparzeniem filiżanki kawy, lub też herbaty. W niektórych częściach świata popularnością cieszy się również napój o egzotycznej nazwie - Yerba mate. Yerba mate to wysuszone liście rośliny pochodzącej z Ameryki Południowej, głównie występującej w Argentynie, Brazylii, Urugwaju i Paragwaju. Mówi się, że ten magiczny napar dostarcza “moc kawy, korzyści zdrowotne herbaty oraz daje radość płynącą z jedzenia czekolady”.

Przez rdzennych mieszkańców Ameryki Południowej mate nazywano było “napojem bogów”. I nie bez powodu - roślina ta posiada wiele korzyści dla zdrowia zarówno psychicznego i fizycznego, co potwierdzają liczne badania.

Yerba mate - co to takiego?

Yerba mate to ziołowy napar, wytwarzany z liści oraz gałązek rośliny o nazwie Ilex paraguariensis - występującej w Ameryce Południowej. Tradycyjnie liście suszone są w wysokiej temperaturze, na ogniu, a następnie parzone w gorącej wodzie w celu przygotowania naparu.

W krajach Ameryki Południowej spożywanie Yerba mate ma symboliczne znaczenie - można je porównać z japońskim rytuałem parzenia herbaty. Picie Yerba Mate to coś więcej niż jedynie spożywanie naparu - to rytuał budujący przyjaźń i zacieśniający więzi międzyludzkie, nierzadko będący wydarzeniem towarzyskim. Tradycyjnie yerba mate spożywana jest z kubka zwanego tykwą za pomocą metalowej słomki posiadającej filtr na dolnym końcu, który odcedza fragmenty liści.

Popularność Yerba mate w Europie znacznie wzrosła na przestrzeni ostatnich lat, jednak dla wielu nadal napar ten wydaje się być czymś mocno egzotycznym. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w Argentynie, gdzie mate spożywa aż 98% gospodarstw domowych. W innych krajach, takich jak Urugwaj, czy Brazylia również nierzadko możemy spotkać ludzi idących ulicą, z kubkiem Yerba Mate w ręku.

Jedna Yerba mate to przede wszystkim napój o niezwykłych właściwościach dla ludzkiego organizmu!

Właściwości Yerba mate

1. Bogactwo antyoksydantów i właściwości odżywczych.

Yerba Mate to bogate źródło wielu składników odżywczych, występujących w roślinach, takich jak między innymi:

  • Polifenole: popularna grupa przeciwutleniaczy, obficie występująca również w zielonej herbacie i jagodach. Polifenole skutecznie przyczyniają się do zmniejszenia występowania różnych chorób, takich jak np. Działają przeciwnowotworowo oraz przeciwwirusowo;
  • Ksantyny: grupa związków chemicznych działających jako stymulanty. Należą do nich między innymi kofeina, dająca energię;
  • Saponiny: to grupa związków o właściwościach przeciwzapalnych i obniżających poziom cholesterolu.

Co ciekawe - Yerba mate posiada nieco większą moc antyoksydacyjną niż popularna zielona herbata! Wszystko, dzięki wysokiej zawartości polifenoli.

2. Zastrzyk energii i poprawa koncentracji.

Większość osób kojarzy Yerba mate z alternatywą dla kawy, zastrzykiem energii. I prawidłowo, bo filiżanka naparu zawiera aż 85 mg kofeiny. Filiżanka kawy zawiera około 100 mg kofeiny, natomiast czarnej herbaty około 50 mg. Jeśli więc czujesz zmęczenie - mate będzie dobrym wyborem. Pamiętaj jednak, by zachować umiar z dziennym spożyciem kofeiny. Kawa jednak mimo zastrzyku energii u wielu osób powoduje również rozdrażnienie i drgawki. Badania wykazują, że spożywanie Yerba Mate poprawia czujność oraz krótkotrwałą koncentrację - jednak bez uczucia niepokoju charakterystycznego dla spożycia kawy.

3. Poprawa sprawności fizycznej.

Kofeina przyczynia się również do poprawy wydolności mięśniowej oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia, dzięki czemu poprawia wyniki sportowe. W jednym z badań, osoby które przed treningiem zażyły suplement ze zmieloną Yerba mate - spaliły aż o 24% więcej tłuszczu podczas ćwiczeń! Co więcej, roślina ta pomaga oszczędzać rezerwy węglowodanów w organizmie, dlatego wielu sportowców spożywa mate w celu zwiększenia swojej wydajności fizycznej.

4. Przyspieszenie metabolizmu i spalania tkanki tłuszczowej.

Badania pokazują, że yerba mate może pomóc zmniejszyć apetyt i przyspieszyć metabolizm, co często przekłada się na utratę wagi. W 3-miesięcznym badaniu osób z nadwagą, którym podawano 3 gramy zmielonego proszku yerba mate dziennie, wykazano, że straciły one średnio ponad 0,5 kg. Zmniejszyła się również ich ilość tkanki tłuszczowej. Z kolei osoby otrzymujące placebo przytyły średnio ponad 2,5 kg w tym samym okresie czasu!

5. Ochrona przed infekcjami.

Yerba mate może również przyczynić się do zapobiegania zakażeniom bakteriami, pasożytami i grzybami. Badania sugerują, że związki zawarte w tej magicznej roślinie mogą zapobiegać rozwojowi grzyba odpowiedzialnego za łuszczącą się skórę, w tym łupież i niektóre wysypki skórne. Ponadto, związki te mogą zapewnić również pewien rodzaj ochrony przed pasożytami jelitowymi.

6. Wsparcie układu odpornościowego.

Yerba mate jest źródłem związków chemicznych o nazwie saponiny - o wysokich właściwościach przeciwzapalnych. Dodatkowo, dostarcza również niewielkie ilości witaminy C, witaminy E, selenu i cynku - wspierających wzmacnianie układ odpornościowy (a także pomagających zachować młody i zdrowy wygląd cery).

Yerba mate to zdecydowanie roślina mająca magiczny wpływ na ludzki organizm. Jednak należy pamiętać o tym, że jak większość roślin, jej spożywanie niesie ze sobą również skutki uboczne. Zwłaszcza dla osób spożywających codziennie kawę, należy pamiętać o umiarze z mate - to spora dawka kofeiny.

ŹRÓDŁA:
1. Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations
2. Polyphenolic compounds, antioxidant capacity, and quinone reductase activity of an aqueous extract of Ardisia compressa in comparison to mate (Ilex paraguariensis) and green (Camellia sinensis) teas
3. Yerba Maté (Illex Paraguariensis) ingestion augments fat oxidation and energy expenditure during exercise at various submaximal intensities
4. Anti-obesity and anti-diabetic effects of Yerba Mate (Ilex paraguariensis) in C57BL/6J mice fed a high-fat diet
5. Review: Free radicals, antioxidants, and the immune system

Udostępnij: